2017. június 28., szerda

Helyes testtartás ülőmunka közben

Milyen ülő-testtartással előzheted meg a mozgásszervi betegségek kialakulását? Hogyan lehetséges munka közben órákon keresztül megtartani a helyes testtartást? Ha érdekel, hogyan tudod növelni a hatékonyságodat munka közben, miközben vigyázol az egészségedre is, itt elolvashatod!

„Ha már egyszer ülnöd kell!”

Az orvostudomány és az ergonómiával foglalkozó szakemberek az utóbbi évtizedek során tárták fel igazán az ülőmunka káros hatásait. A mozgásszervi betegségek 50-70 %-át a szakértők a helytelen testtartással végzett munkavégzéseknek tulajdonítják.
A tartósan ülni kényszerülők számára a két legfontosabb probléma az izmok elpuhulása valamint a különböző ízületi pontok állandó feszült állapota. Az ellanyhult izmok egy idő után már nem képesek biztosan tartani a csontozatot, a feszült és deformálódott ízületek pedig egyre nagyobb terheléseket kénytelenek átvenni az izomzattól. Egy ilyen állapotú testnek ezután elegendő egy rossz mozdulat, egy rossz lépés és máris olyan ízületi vagy csigolya deformáció elszenvedői lehetünk, amelyek még nagyon sok időt igénylő rehabilitációs kezelésekkel sem mindig fordíthatók vissza.


A helytelen ülés az irodaszéken, a legváratlanabb helyzetekben is bosszút állhat.




Az ülőmunkát végzők számára a megelőzés, a helyes testtartást biztosító irodai munkahelyek kialakításával és természetesen a rendszeres testmozgás gyakorlásával lehetséges. Ha a testmozgással kapcsolatban nem is tudunk a téma szakértőinél jobb tanácsokat adni, az ergonomikus munkahely kialakításához, azt reméljük, hogy igen.

A mozgásszervi megbetegedések megelőzésének egyik legfontosabb kritériuma tehát a
H E L Y E S  T E S T T A R T Á S.

A helyes testtartást  –legalább is a 70’-es években- tanították a gyereknek az általános iskolákban. Egyenes derékkal kellet ülnünk a különböző iskolapadokban, az írás gyakorlásakor pedig egy 32 cm-es  fa vonalzót kellet a homlokunk és az asztaltető közé illeszteni, hogy ne rongáljuk a látásunkat. Bevallom, nem tudom most is létezik-e hasonló „oktatás” az iskolákban, de ha valamire fontos lenne felhívni a gyerekek figyelmét, az egyik dolog véleményem szerint a helyes testtartás lenne.


A helyes testtartás oktatása Kínában.

Ez a módszer valóban célirányos, de azért nem erre gondoltam.
A korabeli tanáraink a jó szándék és az oktatási elvek mellet két tényezőt biztosan figyelmen kívül hagytak. A megismertetett helyes testtartást önmagában egy gyerek, de még egy felnőtt sem képes néhány percnél tovább megtartani. A másik pedig, hogy az ugyanolyan magas, ugyanolyan széles iskolapadokban már az eltérő testméretű gyerekek sem tudnak egyformán helyes testtartással ülni.

A helyes testtartást meg kell tanulni, figyelnünk kell rá folyamatosan munkavégzés közben és úgy kialakítani a munkahelyünket, hogy a irodaszékünk – íróasztalunk – informatikai eszközeink kialakítása, elhelyezése és méretei K I K É N Y S Z E R Í T S É K számunkra a helyes testtartást.

Hogyan lehetséges ez?
Már mi is leírtuk korábban – itt is olvasható-, hogy az ülőmunka-végzés káros hatásainak a megelőzéséhez nagyon fontos, hogy a testméretünkhöz legjobban igazodó irodai forgószéken végezzük a napi munkánkat. Egy ilyen irodaszék megtalálása legegyszerűbben úgy történhet, hogy bemegyünk egy irodai székeket forgalmazó szaküzletbe és ott munkahelyi körülmények között kipróbálunk több olyan típust amelynek a megjelenése  tetszik nekünk és megkeressük azt, amelyiknek pont elég mély az ülőlapja, elég magas a háttámlája és pont kényelmes magasságú a karfája.




Egy megfelelő irodaszékkel, be tudjuk állítani az ülőlap magasságát és így a talpunk teljesen a padlón nyugszik, lábszárunk és a combunk közel derékszöget zár be. Azután, hogy a megfelelő ülésmélységet beállítottuk magunknak, a háttámlának neki tudjuk feszíteni a hátunkat és az irodaszék ülőlapja elér a combunk 2/3-ig. Ülés közben a háttámla hajlata illeszkedik a gerincvonalunk hajlatához és folyamatosan megtámasztja azt. A székválasztásunk megfelelő, ha a szemünk közel egy magasságban van a monitor felső vonalával és a karfát be tudjuk állítani az íróasztallappal azonos magasságra. Az így beállított irodaszékünk akkor is rákényszerít bennünket az egészségesebb ülésre ha a munka hevében már nem is figyelünk rá.

A testnek nem megfelelő ülőpozíciót biztosító irodaszékekben hamar elfáradnak a testrészek és önkéntelenül is megpróbálunk mindenféle pozíciót felvenni. Ezeknek a testhelyzeteknek  a legsúlyosabb következménye,  a testünkben kialakuló mozgásszervi deformációk. Az ebből egyenesen következik a koncentráció és a munkavégzés hatékonyságának a csökkenése.



Amikor már mindenhol fáj, a szerencsésebbek már két irodaszéken dolgoznak.


Természetesen a világban folyamatosan születnek különböző megoldások, a mindenki számára személyre szabható és mindent beállítható irodai „munkahelygépek” megtervezésére és kialakítására.

Irodai szék vagy valami más?



Addig is, amíg ilyen és hasonló személyre szabható munkaállomásokban dolgozhat az emberiség, van lehetőség az egészségromlást megelőző irodai munkahelyek kialakítására csak egy kicsit keresni kell a számunkra ideális megoldásokat.



Dömök János
                                                   d. Projekt Bútor Kft


www.enszekem.hu                  
www.projektbutor.hu          
www.projektdesigner.hu